KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Światowy Dzień Origami

Dnia 23 października 2020 roku obchodziliśmy w Szkole Podstawowej Nr 110 w Łodzi Światowy Dzień Origami. Origami jest sztuką składania papieru, pochodzącą z Dalekiego Wschodu uczącą, w jaki sposób ze składanej kartki papieru, bez przecinania jej czy klejenia, wydobyć kształty zwierząt, kwiatów, dekoracji czy innych elementów otaczającego nas świata. Szuka ta powstała w Japonii. Nazwa pochodzi od połączenia dwóch słów Ori – zginać i Kami – papier. Przy składaniu papieru należy zachować spokój, dokładność i cierpliwość. Te cechy są ważne w pracy z dziećmi i warto tego uczyć.

Origami:

• to ciekawy pomysł na zajęcia plastyczne z dziećmi;

• to narzędzie ułatwiające naukę matematyki i relacji przestrzennych, pozwala dziecku zrozumieć związek między kwadratami, prostokątami i trójkątami;

• rozwija wyobraźnię przestrzenną;

• pomaga udoskonalić umiejętności poznawcze (m.in. pamięć sekwencyjną, koordynację wzrokowo-ruchową, percepcję przestrzenną i zdolności motoryczne);

• uczy myślenia asocjacyjnego, cierpliwości, koncentracji i skupiania się na szczegółach.

W tym dniu uczniowie naszej szkoły z zaangażowaniem słuchali historii powstania tej pięknej sztuki, obejrzeli filmiki instruktażowe, przeglądali książki dotycząc tej techniki, a następnie przystąpili do wykonania własnych prac. Nauczyciel pokazał dzieciom krok po kroku w jaki sposób można wykonać kotka, serduszko i zakładkę do książki. Oczywiście instrukcje najpierw dotyczyły prostych zagięć papieru, odnosząc się później do coraz trudniejszych. Dzieci jak zwykle były bardzo kreatywne i twórcze, a przy okazji ćwiczyły precyzję, sprawność manualną oraz koncentrację. Dzień Origami w naszej szkole sprawił wszystkim wiele radości i satysfakcji z twórczej pracy.